Hollenderhagen i risør

Hollenderhagen var en gammel, forfallen hage på ca 700 m2, midt i sentrumskvartalet i Risør by. Dette har vært en privat hage siden 1863, men var lenge preget av forfall og manglende vedlikehold. Det meste av arbeidet med etablering av nye hollenderhagen er kjøpt og utviklet med midler fra miljødirektoratet, fylkeskommunen og Risør kommune. Tilskudd er gitt for at området skal være et statlig sikret friluftsområde.

Sammen med Risør kommune har Feste Sør AS utarbeidet en enkel hagehistorisk plan for hagen. Målet var å gi et bedre kunnskapsgrunnlag med enkel kartlegging av hagehistoriske spor og vurdering av landskapskvaliteter som burde tas vare på. Deretter utarbeidet vi den overordnede hageplanen, med enkle prinsipper for skjøtsel og for hvordan hagen skulle utvikles som et attraktivt byrom i Risør sentrum. Det var et ønske at hageanlegget skulle være lettstelt, og med mulighet for å ha et lite konsertområde. Vurdering og innpassing av nye tilkomster til hagen har også vært del av arbeidet.

Siden de registreringer og den kartleggingen som er gjort av hagen er enkle og kun overordnede, var valg av hovedgrep og retning på den landskapsmessige opparbeidingen av dette som byhage og møtested, i stor grad baseres på skjønn. Samtidig har det vært viktig at de tiltakene som ble foreslått skulle gjøres forsiktig og tilpasset uten å «endevende» terreng og vegetasjon og med syn for hagens eksisterende kvaliteter. Det er valgt å ikke forfølge noen ren hagehistorisk tidsepoke, siden dette virker til å ha vært en til enhver tid tilpasset nyttehage for de som har brukt hagen. På den måten følger vi tradisjonen videre i å gjøre tiltak som legger til rette utfra dagens behov og ønsker om ny bruk, tilpasset hagens brukere.

Tre hovedelementer er tydelige i hovedgrepet:

-  Landskapet – hovedformen i landskapet med det markerte Hollenderskjæret/fjellknausen sentralt i hagen og flatene inn mot bebyggelsen og ut mot murer mot Storgata, danner utgangspunkt for terrengformingen. Både knaus og flater beholdes og tydeliggjøres.

-  Murene – blir som motiv beholdt, men bygges opp på nytt. Eksisterende murer er i svært dårlig forfatning og har aldri vært fundamentert for å tåle utstrakt bruk av hagen. Nye murer er brukt for å danne terrasserte oppholdsflater som soner for opphold, arena for konserter og/eller servering.

-  Plantene – De gamle fruktrærne, buskene og staudene som var i hagen er i stor grad opprettholdt, men ugrassonene med skvallerkål og «løpske» bukser er fjernet og topplaget av jord masseutskiftet. En gjeng frivillige hjelper til med beplantning, blomster, vanning og luking.  

 

 

Prosjektfakta:

Sted: Risør sentrum
Oppdragsgiver: Risør kommune
Prosjektperiode: 2016-2017
Landskapsarkitekt: Feste Sør Anleggsgartner: Garthe Grøntanlegg AS
Foto: Risør kommune